srijeda, 20 decembar 2017 14:55

Uručena priznanja najboljima u paraolimpizmu

Obraćajući se prisutnima, predsjednik Paraolimpijskog komiteta, Igor Tomić, istakao je da je tekuća godina bila izuzetna za crnogorski POK.

- Na kraju smo 2017. koja je bila izuzetna za crnogorski POK, godine u kojoj smo nastavili nestvaran niz donošenja seniorskih medalja sa velikih evropskih i svjetskih takmičenja, godine u kojoj smo na Evropskim igrama mladih paraolimpijaca možda statistički bili najuspješnija zemlja - sa dva predstavnika osvojili četiri medalje od čega su dvije bile zlatne i crnogorska himna se intonirala u Đenovi. Ovo je godina u kojoj smo se prvi put pojavili u kolektivnom sportu na velikoj međunarodnoj sceni i, nevjerovatno, sa šest registrovanih golbalista na prvenstvu C divizije u Kišinjevu osvojili srebrnu medalju, ostavivši iza sebe velesile kao što su Rusija, Bugarska, Italija, Francuska i izborili plasman u B diviziju.

- Godina nevjerovatnih uspjeha naših šahista, u kojoj su se osvajale medalje na velikim masters međunarodnim turnirima, u kojoj smo završili preko 40 događaja međunarodnog karaktera, u kojoj smo imali dva izuzetna projekta, jedan posebno emotivan za sve nas - sa Udruženjem sportskih novinara Crne Gore, posebno to naglašavam iz razloga nepodijeljenosti crnogorskih medija kada je u pitanju paraolimpizam u Crnoj Gori - i drugi koji je finansiran od evropske komisije, gdje smo zaista bili pouzdan partner sa najvećim ocjenama, sa osam evropskih država. Na kraju, godina koja će se pamtiti po rezultatima. Nije bilo jednostavno za mali CG POK.

5a3a5894 2208 4b5d a76e 62100a0a0a64 pok7 previewOrg

Predsjednik Paraolimpijskog komiteta je istakao doprinos Ministarstva sporta Crne Gore

- Nastavak senzibiliteta koji potiče još od Londona 2012. sa kojim je u prvoj godini svog postojanja, u prvoj godini novog paraolimpijskog ciklusa, podržao crnogorski POK. Mislim da su ova djeca to vrijednovala i vratila na pravi način.

On je pomenuo i Crnogorski olimpijski komitet, a posebno njegovog predsjednika Dušana Simonovića, zbog njihove podrške paraolimpijcima.

- Ne iz razloga finansijske pomoći koja nije nebitna, nego iz razloga što danas POK ne bi bio ono što jeste, da nije bilo ruke COK-a. A ova djeca dobro znaju i cijene da ste bukvalno na svakom događaju koji promoviše ideju paraolimpizma u CG lično bili prisutni sa svojim timom. To ćemo znati ubuduće da vrijednujemo, poštujemo, nadam se i da unapređujemo.

On je na kraju iskazao zahvalnost i poštovanje sportistima, paraolimpijcima.

- Ne hvaleći i vrijednujući vaš rezultat, on je vidljiv. U sportu je sve egzaktno i mjerljivo - zbog toga ste danas i ovdje - želim da vam iskažem zahvalnost i poštovanje prema odnosu koji pokazujete ka vašoj sportskoj kući, koji pokazujete  i prema meni lično i ljudima koji rade u POK-u. Iako ste jako mladi, vi ste neko ko umije da odvoji što je bitno, a što nebitno, neko ko je vrlo racionalan, često i ekonomičan, neko ko umije da razluči što POK u datom momentu može, što mu je prioritet, a jako vrijednujem kod vas što sami između sebe umijete da odredite ono što POK nekad ne može da podrži. To je vaša veličina i to je ključ svih ovih rezultata. To je ključ koji će da vas vodi i sljedeće godine. U godini gdje nas čeka puno izazova, tri Evropska i jedno Svjetsko prvenstvo - to je ključ koji će da vas vodi u Tokio 2020. Gdje sam siguran da će Crna Gora imati što da kaže.

Najbolji paraolimpijac, Filip Radović, istakao je da je 2017. godina bila izuzetno uspješna za njega.

- 2017. je bila više nego uspješna za mene. Pored najznačajnije medalje iz Laškog bronzane sa paraolimijskog seniorskog prvenstva, takođe sam učestvovao u Đenovi na Evropskim igrama za paraolimpijce do 23 godine. Tamo sam osvojio dva zlata u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji, a srebro u dublu, a učestvovao sam i na brojnim masters turnirima, gdje sam osvojio nekoliko odličja i zahvaljujući tome sam dospio do sedmog mjesta na svjetskoj rang listi. U 2018. me očekuju takođe masters turniri u paraolipmijskoj konkurenciji, ali i redovni juniorski turniri. Poseban akcenat je na SP koje će se održati u oktobru u Celju, u Sloveniji - kazao je Radović.

 5a3a5787 7ef0 4010 8097 61fc0a0a0a64 pok3 previewOrg

 

Za najuspješnijeg mladog sportistu izabran je plivač, Ilija Tadić, koji je na Evropskim igrama mladih paraolimpijaca bio srebrni na 100 metara slobodnim stilom. Za najuspješniju ekupu u 2017. godini izabrana je golbal reprezentacija Crne Gore, koja je osvojila srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu C divizije i izborila plasman u B diviziju. Zlatnom plaketom za izuzetan doprinos u razvoju sporta osoba sa invaliditetom nagrađeni su Savez udruženja paraplegičara Crne Gore i Savez slijepih Crne Gore. Posebno priznanje dodijeljeno je Zoranu Poleksiću, autoru knjige o golbalu Globalni gospodin golbal. 

pok6

min sporta3

cok

ipc

 cges

epcg

pharmanova og

sport4everybody

TOYOTA

uniprom

rudnik uglja baner