petak, 12 januar 2018 11:23

Tomić: Crnogorski paraolimpijci na pet šampionata

Crnogorske paraolimpijce u ovoj godini očekuje pet velikih takmičenja, dva svjetska i tri evropska prvenstva, kazao je predsjednik Paraolimpijskog komiteta (POK) Igor Tomić.

Tomić vjeruje da 2018. godina može biti istorijska za crnogorski paraolimpijski sport. 

“Naši sportisti i njihovi rezultati daju nam nadu da ćemo se i ove godine radovati medaljama sa velikih međunardnih takmičenja. Treba da se svi okrenemo jedinstvenom cilju da na Paraolimpijskim igrama u Tokiju nastupimo sa više sportista i u više sportova nego u Londonu i Rio de Žaneiru. Da u Tokiju sanjamo olimpijsku medalju”.

On je naglasio da će Crna Gora imati predstavnike na šampionatima svijeta u stonom tenisu i parabicklizmu, kao i na Evropskim prvenstvima u atletici, plivanju i golbalu. 

Tomić je kazao  da će to biti veliki izazov i težak zadatak, ali da ne sumnja da će biti nastavljen kontinuitet osvajanja medalja sa velikih takmičenja. 

“Našeg najvećeg aduta Filipa Radovića očekuje prvi nastup na šampionatu svijeta, sredinom oktobra u Celju. On je godinu završio kao osmoplasirani na svjetskoj rang listi i stekao pravo nastupa na SP. Potajno se nadamo da može i do medalje, jer mu Slovenija, kao država u kojoj se igra vrhuski stoni tenis i gdje su vrhunske organizacije turnira i velikih takmičenja, odgovara. Očekujemo da Radović i na tom prvenstvu bude na visokom nivou”.

On je istakao da Radovića čeka izuzetno težak posao, podsjećajući da je među prvih 15 najboljih trojica Kineza, dvojica igrača iz Kineskog Tajpeha, kao i šest ili sedam igrača iz Evrope. 

“Svjesni smo težine zadatka, ali vjerujemo da će Radović i u Celju biti pravi i prvi put osvojiti svjetsku medalju. Na šampionatu Evrope, 2015. u danskom Vejleu, osvojio je bronzanu medalju, koju je potvrdio prošle godine u Laškom”.

"Vjerujemo da će već na sljedećem Evropskom prvenstvu, Radoviću društvo praviti neko iz ženske ekipe - Slobodanka Gurešić, Milijana Ćirković ili Maja Rajković".

On je najavio da parabiciklistu Danila Gojkovića očekuje SP od 2. do 5. avgusta u Italiji.

“Biće to njegov drugi nastup na šampionatu svijeta, nakon avgusta 2015. godine u švajcarskom Notvilu”.

On je istakao da crnogorski paraolimpijski pokret velike adute polaže u atletičare na šampionatu od 20. do 26. avgusta u Berlinu.

Tomić je podsjetio da su Radmilo Baranin i Marijana Goranović prije dvije godine u Grosteu osvojili tri medalje - jednu zlatni i dvije srebrne. 

Prema njegovim riječima, biće to šampionat sa najviše crnogorskih takmičara do sada, ali da su najviša očekivanja i u Berlinu od Baranina i Goranović.

“Baranin na evropskom nivou je u samom vrhu u kategoriji 34, u bacanju koplja i kugle. Imamo još nekoliko aduta, prije svih Miloša Ranitovića, bez obzira što njegova primarna disciplina skok u vis nije na programu EP. On je na posljednja tri velika takmičenja bio na korak od medalje”, rekao je Tomić.

On je istakao da će EP biti prilika da se pojave neka nova lica poput Mirnesa Ramovića bacača u kategoriji 11(osobe bez vida), u bacanju disku ili kugle.

“Vjerujem da neke od naših djevojaka, Samra Kojić ili Maja Rajković mogu izboriti vizu za EP, kao i Danilo Gojković koji baca u kategoriji Baranina”.

On je najavio da će plivač Ilija Tadić nastupiti na EP u Dablinu, od 13. do 19. avgusta. 

“Završio je saradnju sa trenerom Vladimirom Ristićem, a do EP radiće u Budvi sa Danijelom Franetom. Prije šampionata očekuje ga nastup na Mediteranskim igrama, pod zastavom Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK). Vjerujemo da na oba takmičenja može biti konkurentan”.

On je kazao da golbaliste očekuje EP B divizije u poljskom Horozovu, od 20. do 30 septembra. 

“Primarni cilj biće opstanak u B diviziji. Ukoliko uspiju napravili bi veliki uspjeh. Time bi naredne dvije godine zadržali taj status i ostavili nam mogućnost da pokušamo da realizujemo ideju da u Podgorici organizujemo šampionat 2020. godine”.

On je kazao da će Crna Gora i ove godine biti organizator nekoliko međunarodnih događaja. 

“Bićemo organizatori Podgorca open u stonom tenisu i atletskog mitinga u Baru. Planirano je da održimo turnir u sjedećoj odbojci, početkom septembra u Pljevljima, a Podgorica će biti domaćin i međunarodnog turnira u košarci u kolicima. Ove godine preskočićemo golbal turnir jer želimo da sljedeće napravimo nešto mnogo više. Oni ove godine učestvuju i u Srednjeevropskoj ligi”.

On je najavio veliki turnir koji će biti sankcionisan od Međunarodne federacije osoba bez vida i koji će ući u kalendar takmičenja, po uzoru na slovenačku Izolu.

“Kod njih se održava svake druge godine. Pokušaćemo da mi nešto slično organizujemo u Crnoj Gori. Naši golbalisti učestvovaće na ovogodišnjem turiru i nastup u takvoj konkurenciji je ogromna stvar.

Predsjednik POK, tokom čijeg mandata su ostvareni svi uspjesi crnogorskog paraolimpijskog pokreta osoba sa invaliditetom, kazao je da razvojem paraolimpizma i uspjesima sportista očekuje još intenzivniju podršku Ministarstva sporta. 

“Siguran sam da smo svaki cent opravdali rezultatima, tačnošću i iskrenim odnosom ka našem glavnom finansijeru. Nastup i rezultati crnogorskih paraolimpijaca su lijepa slika Crne Gore i njenog sporta. Podrška do sada nije izostala, ali kako se primiču Paraolimpijske igre u Tokuju i podrška POK treba da raste. Očekujemo finalni momenat zakona o sportu kako bi još jedan momenat naše kancelarije i statutarnih stvari koje se tiču pravilnika uredili i podigli na još veći nivo''.

On je pohvalio odnos i podršku COK, kao i saradnju sa nacionalnim sportskim savezima sportova koji su dio paraolimpijskog pokreta.

Tomić je kazao da se paraolimpijski pokret u Crnoj Gori širi i da to mora da prati pravna normativa.

“Puno ćemo pažnje posvetti izradi pravilnika koje moramo odraditi po Zakonu. U ovoj godini moramo da pojačamo stipendiranje sportista i trenera, koji su često radili i volonterski. Da radimo na stvaranju uslova za naše paraolimpijce. Dosta smo uradili na nabavci opreme, sređivanju infrastrukture u Podgorici, ali moramo se posvetiti i ostalim gradovima da svako naše dijete ili osoba sa invaliditetom ima uslove da se bavi sportom ili rekreacijom”.

min sporta3

cok

ipc

 cges

epcg

pharmanova og

sport4everybody

TOYOTA

uniprom

rudnik uglja baner