Objavljeno ponedjeljak, 20 avgust 2018 10:21
20 avg

Ranitović nastupa danas u novoj kategoriji T13

Crnogorski atletičar Miloš Ranitović nastupiće danas (17.30 sati) u Berlinu u skoku u dalj na šestom prvenstvu Evrope u atletici za osobe sa invaliditetom, u novoj kategoriji T13 (osobe sa smetnjama vida).

Kako se navodi u saopštenju, na jučerašnjim ljekarskim pregledima, u okviru redovne reklasifikacije po novim pravilima IPC, nakon šest godina nastupa u klasi T12 (osobe sa smetnjama vida), "Miloš je dobio novu kategoriju i nakon sinjoćnjeg tehničkog sastanka uvršten je na rang listu".

Po prvobitnom i najavljenom rasporedu, Ranitović je u skoku u dalj trebao da nastupi 25. avgusta.

"Ovo je bilo neočekivano za mene. Sve sam bio podredio 25. avgustu. Skakaću u mnogo jačoj konkurenciji i, što je veoma otezavajuće, sa obaveznim odrazom sa daske, za razliku od klase 12 gdje godinama treniram i skačem iz obilježene zone dužine jedan metar. Daću maksimum", poručio je Ranitović.

Ranitović je na dva prethodna evropska prvenstva, u Svonsiju i Grosetu, bio četvrti u skoku u dalj.

Osim Ranitovića, boje Crne Gore na ovom šampionatu braniće još pet takmičara, u ukupno 10 disciplina, Marijana Goranović (bacanje kugle i diska – F 41- osobe niskog rasta), Radmilo Baranin (kugla i koplje - F 34 bacanje iz stolice), kao i debitanti na velikim takmičenjima, Maja Rajković (bacanje kugle i koplja – F 54 bacanje iz stolice), Mirnes Ramović (bacanje kugle i diska, F 11 osobe bez vida) i Danilo Gojković (bacanje koplja, F 34 bacanje iz stolice).

Baranin iz Groseta brani zlato u bacanju koplja i srebro u bacanju kugle, dok je Goranovićeva prije dvije godine u Italiji bila vicešampion Evrope u bacanju kugle spojenih kategorija F40/41.

Nakon Ranitovića, 22. avgusta će nastupiti Ramovićeva u bacanju diska, a istog dana na bacalište će Baranin i Gojković u bacanju koplja, u spojenoj kategoriji 33 i 34.

Dan kasnije Goranovićeva će bacati kuglu, a Rajkovićeva koplje. Za 24. avgust zakazan je nastup Baranina u bacanju kugle, dan kasnije na borilišta će Rajkovićeva i Ramović u bacanju kugle.

Nastup crnogorskih takmičara će 26. avgusta zatvoriti Goranovićeva u bacanju diska.

cok

ipc