utorak, 20 novembar 2018 16:50

Doživotna naknada Radmilu Baraninu

Ministar sporta Nikola Janović uručio je danas paraolimpijcu Radmilu Baraninu Rješenje o utvrđivanju doživotne mjesečne naknade.

Baranin će, zahvaljujući novom Zakonu o sportu, naknadu početi da prima do kraja godine.

On je pravo na mjesečnu naknadu stekao osvajanjem zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u Grosetu, u bacanju koplja.

Na istom šampionatu bio je srebrni u bacanju kugle. Baranin je prvi crnogorski paraolimpijac koji je počeo da prima doživotnu mjesečnu naknadu.

Osvajanjem evropskih medalja zvanje sportiste sa vrhunskim reprezentativnim rezultatom stekli su još atletičarka Marijana Goranović i stonoteniser Filip Radović, a doživotna naknada sleduje ih nakon navršene 35 godine.

Zakonom o sportu starosna granica za doživotnu mjesečnu naknadu, stečenu na osnovu utvrđenog statusa vrhunskog sportiste pomjerena je sa 40 na 35 godina.

“Na taj način Vlada Crne Gore želi jasno da stavi do znanja koliko cijeni uspjehe naših vrhunskih sportista koji su na najbolji mogući način promovisali našu državu na najprestižnijim svjetskim takmičenjima”, kazao je ministar Janović.
Baranin se zahvalio Janoviću na podršci, navodeći da mu je to velika satisfakcija za budućnost.

“Preko 20 godina se bavim sportom, iako ranije bavljenje nije bilo na ovom nivou. Nijesmo se mogli takmičiti i učestvovati na velikim takmičenjima. Sada imamo sve uslove, tako da sportista može samo da trenira i posveti se pripremama za takmičenje”, kazao je Baranin.

On vjeruje da će to biti motiv za ostale osobe sa invaliditetom da počnu da treniraju.

“Trudiću se da i u budućnosti na najbolji mogući način predstavim Crnu Goru na evropskim i svjetskim takmičenjima”, rekao je Janović.

Predsjednik Paraolimpijskog komiteta, Igor Tomić kazao je da su svi u toj sportskoj asocijaciji osoba sa invaliditetom ponosni na Baranina, navodeći da je on tipičan primjer viteza u paraolimpijskom sportu sa više od 20 godina dugom sportskom karijerom.

“Baranin je svjedok razvoja paraolimpizma u Crnoj Gori. On je zaslužio da dobije rješenje i uživa u svim privilegijama koje ono nosi kao sportista sa ostvarenim vrhunskim sportskim rezultatom. Ponosan sam što je POK jedan od inicijatora u izradi nacrta novog zakona o sportu da se granica spusti na 35 godina”, kazao je Tomić.

On se zahvalio ministarstvu sporta i timu koji je radio Zakon što je prihvatio sugestiju.

“Drago mi je što smo u prilici da se radujemo plodovima tih zakonskih odredbi. To je poruka cijele države Crne Gore kako se treba odnositi i kakvu pažnju treba da imaju vrhunski, ne samo sportisti, već izuzetni ljudi među osobama sa invaliditetom. To su konkretne stvari koja njima riješavaju životna ptanja”, kazao je Tomić.

min sporta3

cok

ipc

 cges

epcg

pharmanova og

sport4everybody

TOYOTA

uniprom

rudnik uglja baner