četvrtak, 12 januar 2017 13:08

Tomić: Stvoriti uslove za rad i takmičenje

Promocija paraolimpizma i stvaranje uslova za rad i takmičenje osoba sa invaliditetom, širenje paraolimpijskog pokreta i učešće na velikim međunarodnim takmičenjima, prioritet su Paraolimpijskog komiteta (POK) u 2017. godini, kazao je predsjednik te asocijacije Igor Tomić.

On je u intervjuu agenciji MINA kazao da je 2016. godina bila istorijska za paraolimpijski sport u Crnoj Gori i da će je pamtiti po Evropskom prvenstvu (EP) u Grosteu i Igrama u Rio de Žaneiru.

Tomić je podsjetio da je Crna Gora u Rio de Žaneiru imala dva predstavnika, u dva bazična sporta i četiri discipline.

“Zastavu je na svečanom defileu nosio plivač Ilija Tadić, koji ima samo 17 godina, dok je Marijana Goranović drugi put bila učesnik Igara. Ostaće upamćeno EP u Grosteu, najbrojnije do sada sa 600 atletičara iz 39 država, na kojem smo prvi put imali priliku da čujemo našu himnu na nekom velikom takmičenju osoba sa invaliditetom”, kazao je Tomić.

On je podsjetio da je u Grosetu, Radmilo Baranin bio zlatni u bacanju koplja, a srebrni, kao i Granović, u bacanju kugle.

“Vrijedan rezultat ima i stonoteniserka Slobodanka Gurešić koja je bila bronzana na Evropskim univerzitetskim igrama u Zagrebu. Ostaje žal što Filip Radović nije uspio da se plasira u Rio. Imao je nekoliko sjajnih rezultata. Na mastersu u Linjanu pobijedio je tri takmičara iz Top deset, koji su kasnije učestvovali u Rio de Žaneiru”, kaza je Tomić.

On je kazao da ga posebno raduje širenje paraolimpijskog pokreta i velika afirmacija tipično paraolimpijskog sporta – golbala.

“Nikšić je osvojio četiri global turnira u regionu, a dva puta bio je dobar organizator turnira. Golbal reprezentacija Crne Gore će od polovine januara igrati jaku srednjevropsku ligu sa Slovenijom, Italjom, Mađarskom i Rumunijom. To će im biti uvertira za premijerni nastup nekog kolektivnog sporta na velikoj sceni, Evropskom prvenstvu C divizije u septembru u Moldaviji”, kazao je Tomić.

On je kazao da je POK obilježio 50 godina sporta osoba sa invaliditetom, navodeći da je u tu cast objavljena i prva knjiga o paraolimpizmu.

“Radili smo i na promociji paraolimpizma i skrenuli pažnju javnosti na mogućnosti osoba sa invaliditetom, ne samo u rezultatskom, već u smislu promocije vrijednosti sporta, paraolimpizma kao opšti interes osoba sa invaliditetom”, kazao je Tomić.

On je naglasio da će se 2016. pamtiti i kao godina pune podrške POK i najvećem budžetu opredijeljenom od Vlade, odnosno od Uprave za mlade i sport.

“To smo maksimalno oprvdali, sa velikim brojem aktivnosti, ali i sjajnim rezultatima. Raduje odnos države kroz strategiju integracije lica sa invaliditetom, od 2016. do 2020. godine i konkretne mjere akcionog plana sa 2017. Godinu, gdje je POK prepoznat u dijelu participacije osoba sa invaliditetom. Time je, konkretnom mjere Vlade, predviđeno da budžet POK bude za 30 odsto veći nego u paraolimpijskoj godni”, kazao je Tomić.

Tomić je pohvalio odnos Vlade i kazao da vjeruje da će to što je predviđeno tim dokumentom biti i realizovano.

On je istakao da će Ministarstvo sporta donijeti novi kvalitet najvećem brendu crnogorskog društva.

Predsjednik POK kazao je da će i 2017. godina biti izazovna, sa nekoliko interesantnih takmičenja .

“Očekuje nas SP za atletičare u Londonu, sredinom jula, na kojem će, nadam se, nastupiti rekordan broj takmičara iz Crne Gore. Do sada su sigurni Baranin, Goranović i Miloš Ranitović, a vjerujem da će još neko iznenaditi. Nastupiće i golbalisti od 4. do 11. septembra u Kišinjevu. Filip Radović braniće evropsku medalju krajem septembra u Laškom, a postoji mogućnost da uz Filipa nastupi još neko od stontenisera”, rekao je Tomić.

Prema njegovim riječima, Iliju Tadića očekuje SP u Meksiko sitiiju u disciplinama 50 i 100 metara slobodno .

“Parabiciklista Danilo Gojković nastupiće na SP. Radovića tokom cijele godine očekuje nekoliko jakih masters turnira. Prijavljen je za turnire u Laškom, Linjanu, Njemčkoj kako bi sakupljao bodove za SP 2018. godine. Znaće se i status skijaša Petra Kasuma, kojeg očekuje klasifikacija. Napunio je deset godina što je minimum da uđe u paraolimpijski program. Ukoliko prođe klasifikaciju otvorili bi novu stranicu i dobili kandidata za Igre u Pekingu 2022”, kazao je Tomić.

On je najavio da će u 2017. godini promovisati streljaštvo kao pogodan sport uza osobe sa invaliditetom i sjedeću odbojke.

“Nastavićemo niz promotivnih aktivnosti kroz projekat – Promocija paraolimpizma kroz inkluzivno obrazovanje uškolama. U najavi je još jedan projekat čiji je nosilac Hrvatski paraoolimpijski odbor. Zadovoljstvo nam je da budemo partneri u projektu sa značajnim finansijskim sredstvima koji je podržan od Evropske komisije i koji će trajati cijelu 2017 i u prvoj polovini 2018. godini”, kazao je Tomić

On je najavio da će POK pokušati da pojačamo uslove crnogorskih paraolimpijskih sportista, poštujući trenere koji rade sa paraolimpijcima.

“Imena Gorana Obradovića, porodice Lupulesku, Vlade Ristića, Veljka Čegara i Čeda Damjanovića garant su uspjeha i napretka POK. Želja nam je stvaranja mini paraolimpijskog centra, za pripremu i rad paraolimpijaca, ali i rekreativaca osoba sa invaliditetom”, kazao je Tomić.

On je pohvalio saradnju sa Cnogorskim olimpijskim komitetom, nevladimom sektoru, krovnim asocijacijama osoba sa invaliditetom, medijima i resursnim centrima kao specijalizovanim institucijama.

min sporta3

cok

ipc

 cges

epcg

pharmanova og

sport4everybody

TOYOTA

uniprom

rudnik uglja baner