- Objavljeno srijeda, 01 jul 2020 11:11

Filip Radović obezbijedio direktan plasman na Paraolimpijske igre u Tokiju!

Međunarodna stonoteniska asocijacija u najavljenom terminu objavila je konačne liste učesnika po kriterijumu prvaka kontinenata i Svjetske para stonitenis rang liste.
Radović se plasirao direktno kao treći igrač svijeta, u kategoriji S 10.
U toj kategoriji u Tokiju igraće 14 stonotenisera, od kojih je deset učesnika već poznato.
To su prvaci pet kontinenata i pet najboljih sa liste.
Plasman će još izboriti pobjednik Viner turnira, koji će u aprilu sljedeće godine biti odigran u Laškom, kao i tri učesnika po odluci Bipartitne komisije.


Filip Radović:
,,Veoma sam srećan što sam izborio plasman na Paraolimpijske igre u Tokiju. Bio je izuzetno težak kvalifikacioni put, ali sam se nadao plasmanu imajući u vidu da sam posljednju godinu igrao na visokom nivou. Trenutno sam na trećem mejstu Svjetske para stoni tenis liste i nadam se da ću uspjeti da zadržim to mjesto do početka Igara jer mi daje bolju početnu poziciju na samom startu. Ostaje da se vidi da li ćemo u Tokiju nastupiti i ekipno, nadam se da će Luka Bakić uspjeti da izbori učešće u narednom periodu.
Što se tiče rezultata još je rano da govorimo o tome, mislim da je i sam plasman veliki uspjeh, ali mogu da obećam da se neću zadovoljiti time i da ću u Tokiju nastupiti kao konkurentan takmičar''.
Igor Tomić:
,,Čestitamo Filipu i njegovom strucnom timu na celu sa trenerom Nikolaem Lupuleskuom. Ponosni smo na njega. Sa nepunih 20 godina uspio je da izbori direktan plasman na Paraolimpijske igre u jednom od najkonkurentnijih paraolimpijskih sportova, u veoma zahtjevnom i dugom kvalifikacionom sistemu, u kategoriji S 10. Ovo je jedan od najvećih rezultata u istoriji crnogorskog paraolimpijskog pokreta. Crna Gora sa Filipom na igrama živi san o prvoj paraolimpijskoj medalji u njenoj istoriji.''
Radović je donio i prvu veliku medalju, evropsku bronzu, u istoriji naseg paraolimpijskog pokreta, 2015. godine u danaskom Vejleu.
Isti rezultat ponovio je i dvije godine kasnije na EP u Laškom, dok se prošle godine srebrom popeo stepenicu više na šampionatu Evrope u Helsingborgu, na kome je predvodio i reprezentaciju do prve ekipne medalje.
Radović je u prošloj godini bio zlatni i na Evropskim igrama mladih paraolimpijaca u Lahtiju, u konkurenciji igrača do 23 godine, a osvajao je i medalje na mastersima u Linjanu, Laškom i Lahtiju.
Bio je zlatni i 2017. na Evropskim igrama mladih u Đenovi.
Ovu godinu je počeo trofejom u egipatskoj Aleksandriji.

min sporta

cok

ipc

 cges

pharmanova og

sport4everybody

TOYOTA

uniprom