- Objavljeno srijeda, 05 januar 2022 11:42

Nastaviti ispisivanje prijateljstva Kine i Crne Gore

Zimske olimpijske igre (ZOI) u Pekingu nastaviće ispisivanje prijateljstva Kine i Crne Gore i praktikovati olimpijski duh Zajedno, piše u autorskom tekstu ambasadora Kine Liu Đina i predsjednika Crnogorskog olimpijskog i Paraolimpijskog komiteta, Dušana Simonovića i Igora Tomića.

Navodi se da je Olimpijski duh koji potiče iz antičke Grčke zajedničko duhovno bogatstvo čitavog čovječanstva i univerzalna vrijednost savremenog ljudskog društva.

“4. februar 2022. godine je početak proljeća po kineskom lunarnom kalendaru, a ujedno je i dan kada će u Pekingu početi Zimske olimpijske i paraolimpijske igre, jedne za drugim. U tom periodu poleta i nade, Crna Gora će upravo kroz Olimpijske igre nastaviti prijateljstvo sa Kinom”, piše u autorskom tekstu.

Navodi se da Olimpijski duh predstavlja čežnju i očekivanje čovječanstva za harmoničnim, mirnim i boljim životom. “Tokom Olimpijskih igara u Tokiju, Međunarodni olimpijski komitet je izmijenio olimpijski moto više, brže, jače i dodao zajedno, kako bi upozorio da u periodu kada se čovječanstvo suočava sa pandemijom COVID-19 i drugim netradicionalnim bezbjednosnim izazovima, moramo njegovati humanizam, promovisati olimpijski duh i suprostaviti se svakoj teoriji koja stvara prepreke i podjele, posebno političkim manipulacijama, u cilju promocije većeg jedinstva u svijetu”.

Olimpijske igre su  nosilac prijateljstva Kine i Crne Gore.

“Ljetnje olimpijske igre koje su održane 2008. godine u Pekingu bile su svjedok prvog učešća Crne Gore kao nezavisne države, što je obilježilo i formalnu integraciju Crne Gore u olimpijsku porodicu. Duh borbene hrabrosti crnogorskih sportista ostavio je dubok utisak na svijet, a kineski narod je pokazao svoj topli prijem i srdačne želje crnogorskoj delegaciji”, piše u zajedničkom tekstu.

Podsjeća se da je na zahtjev Crne Gore, 2018. godine, Kina obezbijedila i Olimpijsku baklju iz Pekinga. Saopšteno je da je saradnja u oblasti sporta između dvije države posljednjih godina sve intenzivnija. “Veliki broj crnogorskih trenera i sportista dolazi u Kinu da podučava, takmiči se i trenira, a sa Kinezima su sklopili čvrsto prijateljstvo. U dokumentarnom filmu o petnaestogodišnjici uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kine i Crne Gore, koji je nedavno emitovala RTCG u tri dijela, najtipičnija je priča crnogorskog trenera ženske vaterpolo reprezentacije Kine, Petra Porobića”, piše u autorskom tekstu.

Podsjeća se da je početkom 2020. godine, u najtežem periodu epidemije u Kini, Crna Gora primila kinesku vaterpolo reprezentaciju da se priprema za Olimpijske igre u Tokiju. „Taj događaj je stvorio lijepu sliku o narodu Crne Gore u Kini, što daje novu snagu prijateljstvu dvije zemlje, čineći ga još jačim“, stoji u tekstu.

Saopšteno je da nje jednostavno biti domaćin velikog sportskog događaja tokom pandemije.

„Osnovni principi kojima se Kina vodi u realizaciji ovih aktivnosti su zeleno, inkluzivno, otvoreno i čisto i Kina ulaže velike napore kako bi i ispunila obećanje uspješnog održavanja Olimpijskih igara. To je pokazatelj odgovornosti Kine kao velike države, koja širi nadu i jedinstvo i gradi Zajednicu sa zajedničkom budućnošću čovječanstva“, piše u zajedničkom obraćanju ambasadora i čelnika olimpijskog i paraolimpijskog pokreta u Crnoj Gori.

Navodi se da su svi pripremni radovi u osnovi završeni, 12 takmičarskih mjesta je završeno i sertifikovano, tri zimska olimpijska sela, Glavni medijski centar i druga netakmičarska mjesta su predata na korišćenje.

„Brza željeznica Peking-Zhangjiakou, autoputevi i druga infrastruktura su takođe puštene u rad. Poslije učešća na probnom takmičenju „Susret u Pekingu“, sportisti iz cijelog svijeta pohvalili su kvalitet stadiona, takmičarsko okruženje i logistiku. Peking je spreman da dočeka prijatelje iz cijelog svijeta, uključujući i crnogorsku olimpijsku delegaciju“, piše u saopštenju.

Podsjeća se da Crna Gora, ne samo da ima kvalifikovane sportiste iz alpskog skijanja, nordijskog kombinovanog skijanja i kros-kantri skijanja, već će vjerovatno, po prvi put u istoriji poslati i sportiste na zimskim paraolimpijskim igrama.

Navodi se da će Peking uskoro postati prvi grad u kojem će biti održane i Ljetnje i Zimske olimpijske igre.

„Sportisti iz Crne Gore, Kine i cijelog svijeta okupiće se još jednom pod olimpijskom zastavom da na čistom snijegu i ledu pronađu iskru života, konkretnim akcijama potvrde olimpijski moto zajedno, ojačaju sinergiju međunarodne zajednice i uvećaju povjerenje u globalnu solidarnost i saradnju. Uvjereni smo da će prijatelji iz svih sfera života u Crnoj Gori pratiti i podržati Zimske olimpijske i paraolimpijske igre u Pekingu“, piše u autorskom tekstu Liu Đina, Simonovića i Tomića.

Oni vjeruju da će Kina i Crna Gora raditi zajedno na ostvarenju olimpijskog sna i dati svoj doprinos u kreiranju bolje i svjetlije budućnosti.

min sporta3

cok

ipc

 cges

pharmanova og

sport4everybody

TOYOTA

uniprom