petak, 15 oktobar 2021 10:07

DEJAN BAŠANOVIĆ

DEJAN BAŠANOVIĆ je rođen u Podgorici. Bavi se stonim tenisom i nastupa u kategoriji S 10.Dejanov najveći sportski uspjeh je ekipna bronzana medalja sa Evropskog seniorskog prvenstva u Helsingborgu 2019.godine koju je osvojio sa Filipom Radovićem i Lukom Bakićem.Ovakvim rezultatom zavrijedio je status  sportiste sa vrhunskim reprezentativnim rezultatom. Predsjednik je stonoteniskog kluba osoba sa invaliditetom ,,Luča'' iz Podgorice  i aktivno  trenira sa budućim šampionima.


srijeda, 13 oktobar 2021 10:15

LUKA BAKIĆ

LUKA BAKIĆ  je rodjen u Podgorici. Bavi se stonim tenisom i nastupa u kategoriji S10. Jedan je od najboljih crnogorskim paraolimpijaca. 2019 godina  Luka Bakić je  uspio da trijumfuje na masters turnirima u Costa Bravi i Linjanu.

Kruna dobrih rezultata sa Masters turnira  je došla sa Evropskog seniorskog prvenstva u finskom Lahtiju, kada je  sa kolegama Filipom Radovićem i Dejanom Bašanovićem osvojio istorijsku ekipnu bronzanu medalju, prvu u istoriji crnogorskog paraolimpijskog pokreta. Učestvovao je na završnom kvalifikacionom turniru za odlazal na Paraolimpijske igre u Tokiju ,koji je održan u Laškom. Nažalost, nije uspio da se kvalfikuje, ali je komisija PTTF mu dodijelila wild card za učešće na igrama u Tokiju. Učestvovao je na Paraolimpijskim igrama u Tokiju 2021.godine u pojedinačnom i ekipnom dijelu.U obje discipline je stigao nadomak medalje,do četvrtfinala. Izuzetne rezultate postiže i  u redovnoj konkurenciji, gdje je osvojio pregršt medalja na takmičenjima, a trenutno je vicešampion Crne Gore u seniorskoj konkurenciji. Bio je u sastavu redovne crnogorske seniorske reprezentacije na svjetskom prvenstvu u Tokio 2014.godine. Stekao je zvanje vrhunskog sportiste. Trenira u Novom Sadu,Srbija sa trenerom Nikolaem Lupuleskim kojem u trenažnom procesu pomaže i njegov brat,legendardni Ilija Lupulesku.

Luka Bakić je stipendista Paraolimpijskog komiteta Crne Gore. 


četvrtak, 05 novembar 2020 10:22

NIKOLA NIKOLIĆ

NIKOLA NIKOLIĆ je rođen u Nikšiću. Seniorski je reprezentativac u golbalu, sportu za osobe sa smetnjama vida, tipičnom paraolimpijskom sportu.Talenat za ovaj sport je već pokazivao na međunarodnim turnirima u regionu.

Prvi zapaženiji nastup Nikola Nikolić je ostvario na Evropskom prvenstvu C divizije u Kišinjevu,Moldavija koji je bio održan od 04-11.09.2017.godine.Tada je Nikolić s reprezentacijom osvojio srebrnu medalju,izgubivši tijesno u finalu od reprezentacije Grčke 13-11. Puni potencijal Nikolić pokazuje na višem rangu u Evropskom prvenstvu B divizije u italijanskoj L' Aquili 2019.godine,kada je ponovo u neizvjesnom meču izgubila od reprezentacije Slovenije zlatnim golom 9-8,osvojio s reprezentacijom srebrnu medalju i tom prilikom proglašen za najboljeg mladog igrača šampionata. Osvajač je medalja sa Srednje evropske lige u golbalu.

Na Evropskom prvenstvu A divizije u finskom Lahtiju Nikolić ponovo osvaja srebrnu medalju, i zajedno s reprezentativnim kolegama izborio je plasman na Evropskom prvenstvu A divizije u turskom Samsunu.

Nikolić trenažni proces obavlja u Nikšiću , pod trenerskim instrukcijama selektora golbal reprezentacije Nikole Čurovića.

Osim golbala, Nikola je i atletski reprezentativac i nastupa u disciplini bacanje diska.

Nikola Nikolić je stipendista Paraolimpijskog komiteta Crne Gore.

 


četvrtak, 05 novembar 2020 10:21

ANDRIJA ĐUROVIĆ

ANDRIJA ĐUROVIĆ je rođen u Budvi.Bavi se plivanjem, i nastupa u kategoriji S9,osobe sa fizičkim invaliditetom.

Talentovani Đurović 2015.godine je bio polaznik Svjetskog plivačkog kampa u Istanbulu ,koji je okupio 100 talentovanih plivača iz 14 zemalja.

Zapažene takmičarske rezultate postiže na međunarodnim plivačkim mitinzima u Sarajevu,Zagrebu i Beogradu u periodu od 2017-2021.godine.

San mu je da jednog dana nastupi na Paraolimpijskim igrama ,kao njegove starije kolege i treneri Dušan Dragović (Peking 2008.godine) i Ilija Tadić (Rio de Žaneiro 2016.godine i Tokio 2021.godine).

Đurović svojim zalaganjem na treninzima i uspjesima na plivačkim mitinzima zavrijedio je stipendiju Paraolimpijskog komiteta Crne Gore.  


četvrtak, 05 novembar 2020 10:18

PETAR KASOM

PETAR KASOM je član reprezentacije Crne Gore u para alpskom skijanju.

Iako ima samo 14 godina već je imao nekoliko zapaženih nastupa na paraolimpijskim kampovima u Austriji i Holandiji,kao  i takmičenjima u regionu.Pored toga i u redovnom skijaskom programu je jedan od najtalentovanijih crnogorskih skijaša u svom uzrastu.

2015.godine je izabran za najuspješnijeg mladog sportistu u izboru Paraolimpijskog komiteta Crne Gore.

Petar Kasom je svojim rezultatima zavrijedio status stipendiste Paraolimpijskog komiteta Crne Gore za 2020. i 2021.godinu.

Nadamo se da će Petar Kasom u skorijoj budućnosti i predstavljati Crnu Goru na zimskim paraolimpijskim igrama.


četvrtak, 05 novembar 2020 10:14

RADMILO BARANIN

RADMILO BARANIN je rodjen na Zabljaku.Dugi niz godina je u paraolimpijizmu, kao ucesnik maratonskih trka i igrac kosarke u kolicima.Pronasao se u atletici gdje je pod dirigentskom palicom trenera Igora Tomica i Veljka Cegara uspio da ostvari normu u bacanju kugle Svjetsko prvenstvo u Dohi 2015 godine, gdje je zauzeo 9. mjesto.To je bila samo uvertira pred 2016 godinu,koja je za njega i za paraolimpijski pokret i atletiku bila veoma uspješna.Naime, na Evropskom atletskom prvenstvu za osobe sa invaliditetom u Grosetu (Italija) postao je sampion Evrope u bacanju koplja. Ovo sjajno takmicenje je kompletirao osvajanjem srebrne medalje i u bacanju diska. Radmilo Baranin je osvajanjem ovih medalja zavrijedio status vrhnskog sportiste Crne Gore. On je učestvovao i na Evropskim seniorskim prvenstvima u Berlinu 2018.godine i Bidgošću 2021.godine.Radmilo Baranin nastupa u kategoriji F34.

Radmilo Baranin je sportskim rezultatima zavrijedio stipendiju Paraolimpijskog komiteta Crne Gore.

Trenira u Podgorici, kod trenera Veljka Cegara i Igora Tomića.


petak, 09 decembar 2016 14:41

MARIJANA GORANOVIĆ

MARIJANA GORANOVIĆ je rodjena u Nikšiću. Bavi se atletikom, disciplinom bacanje kugle u kategoriji F41 ( osobe niskog rasta). Atletikom je pocela da se bavi od 2007.godine i prva je paraolimpijka Crne Gore koja je ostvarila A paraolimpijsku normu za nastup za paraolimpijskim igrama u Londonu. U Londonu je nastupila pred 85.000 gledalaca i osvojila je 7.mjesto. 2011.godine je na Svjetskom prvenstvu u  Novom Zelandu takodje bila sedma, a 2012. na evropskom prvenstvu u Holandiji je osvojila peto mjesto. 2015 godina je izborila plasman za nastup na Svjetskom prvenstvu u Dohi u bacanju kugle i bacanju diska.Kruna njene karijere je bila Evropsko prvenstvo u Grosetu-Jun 2016, na kojem je postala vicesampionka Evrope u bacanju kugle i time zavrijedila status vrhunskog sportiste Crne Gore.Marijana je nastupila i na Paraolimpijskim igrama u Rio de Zaneiru i to u dvije discipline,bacanju kugle  u kojem je osvojila 8.mjesto u velikom finalu, i 9.mjesto u bacanju diska .Marijana Goranović je 2018.godine u Berlinu uspjela da ponovi rezultat iz 2016.godine i osvoji srebrnu medalju u disciplini bacanje kugle.Nastupala je na i Evropskom seniorskom prvenstvu u Bidgošću,gdje nažalost nije uspjela da osvoji medalju. Marijana Goranović će ostati upamćena u paraolimpijskom pokretu kao jedina sportistkinja koja je nastupila i na Paraolimpijskim igrama u Tokiju 2021.godine i tako objedini tri paraolimpijska ciklusa.

Zbog svojih sportiskih rezultata i nemjerljivog doprinosa para atletike u Crnoj Gori Goranovićka je zavrijedila  stipendiju Paraolimpijskog komiteta Crne Gore.

Trenira u Podgorici, kod trenera Veljka Cegara i Igora Tomića.


petak, 09 decembar 2016 14:38

MILOŠ RANITOVIĆ

MILOŠ RANITOVIĆ je rodjen u Baru. On je atletičar sa oštećenjem vida, kategorija F/T12. Potiče iz sportske porodice.Svoj raskosan talenat pokazao je  u Lionu 2013 godine, kada je ušao u finale Svjetskog prvenstva u skoku u vis i zauzeo sedmo mjesto. Nosilac je dvije norme u skoku u dalj i skoku u vis za evropsko prvenstvu u Velsu.,gdje je ostao stepenicu ispod postolja. Njegov najbolji rezultat je ostvaren u Dohi na Svjetskom prvenstvu 2015 godine,kada je zauzeo 5.poziciju sa preskocenom visinom 179cm koliko je bila i visina medalje ali je zbog veceg broja pokušaja opet ostao bez medalje. Učesnik je i  Evropskog prvenstva u Italijanskom Grosetu 2016 godine na kojem je takodje zauzeo 4.mjesto.Poslednji nastup na Evropskim prvenstvima je zabilježio u Berlinu 2018.godine,kada se i oprostio od aktivnog bavljenja atletikom. Atletiku je trenirao u Novom Sadu sa poznatim strucnjakom Goranom Celetom- Obradovićem(trener Ivane Spanovic).Nakon atletske karijere, posvetio se golbalu,tipičnom ekipnom paraolimpijskom sportu za osobe sa smetnjama vida gdje bilježi impozantne rezultate sa svojim kolegema i to osvojivši tri srebne medalje na Evropskim seniorskim prvenstvima C i B divizije u moldavskom Kišinjevu, italijanskoj L'Aquili, finskom Lahtiju.

Miloš Ranitović osim nastavka bavljenja sportom i postizanjem sportskih rezultata , zaposlen je kao Generalni sekretar Paraolimpijskog komiteta Crne Gore i s uspjehom obavlja taj posao.

Miloš Ranitović je bio šef misije crnogorske paraolimpijske delegacije na Paraolimpijskim igrama u Tokiju 2021.godine.  


petak, 09 decembar 2016 14:37

FILIP RADOVIĆ

FILIP RADOVIĆ je rodjen na Cetinju. Bavi se stonim tenisom i nastupa u kategoriji S10. Jedan je od najboljih crnogorskim paraolimpijaca.Imao je  zapažene nastupe na evropskim prvenstvima 2011.god. u Splitu, a 2013 u Linjano ( Italiji).2015 godina je  Filip   uspio da trijumfuje na masters turnirima u Linjanu, Kluzu, Bratislavi.Kruna dobrih rezultata dosla je sa Evropskog prvenstva odrzanog u Danskom Vejleu,kada je uspio da osvojio bronzanu medalju,prvu medalju sa velikog takmičenja u istoriji crnogorskog paraolimpijskog pokreta. Nakon toga uspio je da osvojio drugu medalju sa Evropskog prvenstva u slovenačkom Laškom,kao i Evropskih igara mladih paraolimpijaca u 2017.godini.U 2019.godini Radović je napravio korak više i uspio da osvoji srebrnu medalju na Evropskom seniorskom prvenstvu u finskom Lahtiju.U ekipnom dijelu sa kolegama Lukom Bakićem i Dejanom Bašanovićem Radović je osvojio istorijsku ekipnu bronzanu medalju, prvu u istoriji crnogorskog paraolimpijskog pokreta. Najbolji rezultat u dosadašnjoj karijeri Filip Radović je ostvario na Paraolimpijskim igrama u Tokiju 2021.godine. Izuzetne rezultate postiže i  u redovnoj konkurenciji, gdje je osvojio pregršt medalja na takmičenjima u svojoj uzrasnoj kategoriji, a trenutno je šampion Crne Gore u seniorskoj konkurenciji. Bio je u sastavu crnogorske seniorske reprezentacije na svjetskom prvenstvu u Tokio 2014.godine Stekao je zvanje vrhunskog sportiste. Izabran je za najuspjesnijeg sportistu 2015,217.2019,2020. godine u izboru Paraolimpijskog komiteta Crne Gore. Trenira u Uzdinu,Srbija sa trenerom Nikolaem Lupuleskim kojem u trenažnom procesu pomaže i njegov brat,legendardni Ilija Lupulesku.

Filip Radović je stipendista Paraolimpijskog komiteta Crne Gore. 


petak, 09 decembar 2016 14:35

ILIJA TADIĆ

ILIJA TADIĆ je rodjen u Budvi. Bavi se plivanjem u kategoriji S9. Iako ima 16.godina jedan je od naj perspektivnijih plivaca u Crnoj Gori.. Već ima zapažene rezultate na parolimpijskim mitinzima širom Evrope, od kojih izdvajamo 6.osvojenih medalja u Berlinu 2013.godine, i dvije medalje na igrama mladih paraolimpijaca u Brnu, 2011.godine. Ilija Tadic je uspio da izbori vizu za Paraolimpijske igre u Rio de Zaneiru u januaru ove godine na mitingu u Splitu i  to na 50 i 100 m slobodnim stilom. Ilija Tadic je nosio crnogorsku zastavu na ceremoniji otvaranja Paraolimpijskih igara u Rio de Zaneiru.Na Paraolimpijskim igrama u Riju  u kvaliifikacijama na 100 m slobodnim stilom  zauzeo je 17.poziciju. Ucesnik je finala Evropskog prvenstva 2016 godine koje je odrzano u Portugalskoj Madeiri u kojem je osvojio 6.mjesto.Trenira u Novom Sadu sa trenerom Vladimirom Risticem.


Još članaka...


min sporta3

cok

ipc

 cges

epcg

pharmanova og

sport4everybody

TOYOTA

uniprom

rudnik uglja baner