srijeda, 11 oktobar 2017 11:56

Kovačić: Sve više sportista i uspjeha

Paraolimpijski komitet Crne Gore (POKCG) kvalitetno radi i sve više ima sportista i uspjeha, kazao je predsjednik Evropskog paraolimpijskog komiteta (EPOK), Ratko Kovačić.

On je u intervjuu agenciji MINA kazao da prati rezultate crnogorskih sportista sa invaliditetom, navodeći da se posebno raduje uspjesima stonotenisera Filipa Radovića.

Kovačić, koji je na čelu i Hrvatskog paraolimpijskog kmiteta, istakao je da je POKCG postavio odlične temelje i da stručnim radom iz male baze pravi odlične rezultate.

„Ponosan sam na te rezultate. Kvalitetno se radi, iz godine u godinu Crna Gora ima sve više sportista i uspjeha. Pratim njihove rezultate redovno, imam puno prijatelja u paraolimpijskom pokretu Crne Gore. Puno sam se obradovao kada je Radović osvojio medalju u Vejleu. Crna Gora ima dobre atletičare, plivača i golbal ekipu“, rekao je Kovačić agenciji MINA.

On je kazao da je saradnja crnogorskog i hrvatskog paraolimpijskog komiteta na nivou, navodeći da sportisti međusobno sarađuju i sreću se na takmičenjima. 

Kovačić je najavio da će početkom decembra doći u posjetu POKCG. 

„Uvijek mi je drago doći među prijatelje, lijepo se družiti i razmijeniti iskustva, napraviti planove i realizovati ih. Nije sve u planovima, treba dobro isplanirati, ali to i ostvariti“, kazao je Kovačić.

On je naglasio da je zadovoljan statusom organizacije i sportista sa invaliditetom u Hrvatskoj.

„Izjednačeni su uslovi sa ostalim sportistima bez invaliditeta, ali za vrhunski sport i vhunska dostignuća potrebna su veća ulaganja. Posebno se to odnosi na stručni kadar, opremu i same sportiste, kako bi im se omogućilo da na adekvatan način odrađuju vrhunski trenažni proces. Imamo dobre rezultate imajući u vidu uslove u kojima radimo i sa kojima raspolažemo“, rekao je Kovačić. 

On je pojasnio da hrvatski Paraolimpijski komitet ima redovna izdvajanja od sredstava državne lutrije, ali da im ona nijesu dovoljna. 

„Ta sredstva nijesu tolika koliko bi mi željeli, jer programi se dugo stvaraju. Da bi se uključila neka osoba sa invaliditetom u sport potreban je dug period. Imamo mlade sportiste i tražimo način da u njihov rad uključimo vrhunske trenere kako bi došli do vrhunskih rezultata“, rekao je Kovačić.

On je istakao da su uslovi i status sportista sa invaliditetom, od perioda kada je bio takmičar do danas, znatno napredovali. 

„Mi smo bili potpuni amateri, sa profesionalnim odnosom prema radu i velikom željom. To je tada i donosilo određene rezultate. Danas je to nemoguće, radi se profesionalno na visokom nivou. Oko takmičara su uključeni cijeli timovi“, istakao je Kovačić.

On je naglasio da je njegov primarni cilj dok je na čelu Evropskog paraolimpijskog komiteta uključivanje i ostvarivanje prava mladih osoba sa invaliditetom da se bave sportom. 

„To pravo osobe sa invaliditetom moraju koristiti i treba im se omogućiti. Za sada je to na dobrovoljnoj osnovi u većini država i tu se mora napraviti odgovarajući iskorak. Moramo raditi i na modernizaciji poslovanja, promociji i radu sa mladima“, kazao je Kovačić. 

On je saopštio da je u toku projekat na saradnji sa Evropskom studentskom asocijacijom oko uključivanja studenata sa invaliditetom u sport, kao i njihovo uključivanje u sportske programe na univerzitetima. 

„EPOK će učestovati u raznim projektima, vezano za problematiku osoba sa invaliditetom, ali sve u cilju da pomognemo svojim članicama na odgovarajući način da jačaju svoje kapacitete“, rekao je Kovačić.

On je kazao da ga posebno raduje interesovanje i broj prijavljenih učesnika za Evropske igre mladih paraolimpijaca u Đenovi. 

„Imamo značajno veći broj učesnika nego prije dvije godine u Varaždinu, ali i više sportova. Raduje me veliko interesovanje, posebno jer smo krenuli od nule“, kazao je Kovačić.

min sporta3

cok

ipc

 cges

epcg

pharmanova og

sport4everybody

TOYOTA

uniprom

rudnik uglja baner