petak, 10 avgust 2018 15:46

Tadić želi finala na EP u Dablinu

Dablin će od 13. do 19. avgusta biti domaćin Evropskog prvenstva (EP) u plivanju za osobe sa invaliditetom, na kojem će Crnu Goru predstavljati Ilija Tadić, saopšteno je iz Paraolimpijskog komiteta (POK).

Najavljeno je učešće više od 500 sportista iz 40 država Evrope.

Tadić će nastupiti u disciplinama 50 i 100 metara slobodno.

On će u Dablinu drugi put nastupiti na seniorskom prvenstvu Evrope, nakon što je prije dvije godine u portugalskom Funšalu bio šesti na 50 metara slobodno.

Prošle godine na Svjetskom prvenstvu (SP) u Meksiko sitiju bio je finalista na trkama na 50 i 100 metara slobodno.

Tadić je kazao da je spreman i da vjeruje da u obje discipline može do finala.

"Prva disciplina je 100 metara slobodno i na programu je 13. avgusta. Trka na 50 kraul je šest dana kasnije. Konkurencija će biti jaka, biće plivači iz gotovo svih država Evrope, čak i iz Rusije, koja je bila pod sankcijama zbog doping skandala. Očekujem finala u obje discipline", kazao je Tadić na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, na 50 metara prijavljena su 32, a na 100 metara 40 takmičara.

"Na 100 kraul bio bih zadovoljan ukoliko ostvarim vrijeme ispod minuta, a na 50 ispod 27 sekundi, u okviru mojih najboljih rezultata", kazao je Tadić.

Trener crnogorskog plivača, Danijela Franeta kazala je da ne sumnja da će Tadić u Dablinu pružiti svoj maksimum.

"Tadić je u junu plivao prvo finale na Mediteranskim igrama u Taragoni, rezultat koji nijesmo očekivali u tom periodu. Napravili smo dužu pauzu poslije Svjetskog prvenstva i kasnije počeli sa radom. Radili smo puno na tehnici, promijenili smo neke stvari koje će vjerujem dati rezultat na Svjetskom prvenstvu u Maleziji", kazala je Franeta.

Ona je naglasila da je Tadić spreman, ali da ga neće opterećivati rezultatom.

"Ne sumnjam da će dati sve od sebe, ali ga ne opterećujem rezultatom. Njegovo je da pliva i da sve od sebe. On je spreman, spremniji nego u Taragoni. Fokusiraćemo se na 50 metara slobodno, dobro je što je 100 metara prva disciplina da osjeti konkurenciju", kazala je Franeta.

Franeta je istakla da je najbitnije da je fokusiran, spreman i koncentrisan na sve ono što ga čeka u Dablinu.

"Želimo da 50 metara otpliva što bolje, da izbori finale, a tada je sve moguće", kazala je Franeta.

Tehnički sekretar Mijat Vojvodić rekao je da Tadić otvara sezonu velikih takmičenja za sportiste Paraolimpijskog komitetata.

"Već naredne sedmice šest atletičara putuje na EP u Berlinu (od 16. do 26. avgusta). Septembar je rezervisan za nastup global reprezentacije na EP B divizije u poljskom Horozovu, dok će sredinom oktobra naš najbolji stonoteniser Filip Radović učestvovati na svom prvom seniorskom Svjetskom prvenstvu u Celju".

min sporta3

cok

ipc

 cges

epcg

pharmanova og

sport4everybody

TOYOTA

uniprom

rudnik uglja baner