srijeda, 31 oktobar 2018 16:39

Kovačić: Strahoviti napredak sporta OSI u Crnoj Gori

Crnogorski sport osoba sa invaliditetom napravio je strahoviti napredak, kvalitetno se radi i sve je više sportista i uspjeha, kazao je predsjednik Evropskog paraolimpijskog komiteta (EPOK), Ratko Kovačić.

On je u intervjuu agenciji MINA kazao da je uvjeren da će Crna Gora na Paraolimpijskim igrama u Tokiju imati predstavnike u tri sporta.

“Ne samo da će imati veći broj takmičara, već vjerujem da može i do prve medalje”, kazao je Kovačić.

On je naglasio da prati rezultate crnogorskih sportista sa invaliditetom (OSI), navodeći da se posebno raduje uspjesima stonotenisera Filipa Radovića.

Kovačić, koji je na čelu i Hrvatskog paraolimpijskog kmiteta, istakao je da je POKCG postavio odlične temelje i da stručnim radom iz male baze pravi odlične rezultate.

On je podsjetio da Crna Gora ima dobre atletičare, plivača i golbal ekipu.
“Drago mi je da Radović napreduje velikim koracima, igra jako dobro i ostvaruje sve značajnije rezultat. Puno sam se obradovao kada je osvojio prvu evropsku medalju u Vejlu. Posebno mi je drago, jer je bio učesnik Igara mladih paraolimpijaca u Đenovi”, kazao je Kovačić.

On je naglasio da je ponosan na Igre mladih paraolimpijaca, navodeći da je to takmičenje odskočna daska talentovanim sportistima za ulazak u seniorsku konkurenciju.

“EPOK želi da mladim sportistima omogući da, prije nego što uđu u seniorsku konkurenciju, imaju određeni broj kvalitetnih takmičenja, da se mogu pripremiti za ono što ih očekuje u seniorskoj konkurenciji. Nije lako kada mladi, talentovani sportista uđe u najjaču konkurenciju. Uslijede porazi, gubljenje samopouzdanja i najčešće odustajanjeod bavljenja tim sportom”, kazao je Kovačić.

On je istakao da mu je drago što sa prvih Igara mladih paraolimpijaca u Varaždinu 2015. godine ima puno igrača u seniorskoj konkurenciji i da postižu dobre rezultate

Kovačić je naglasio da je strateška aktivnost EPOK kreiranje strategije pomoći i unapređenja nacionalnim asocijacijama.

“Želimo im na svaki način pomoći da postanu značajni partneri u svojoj državi i lideri u paraolimpijskom sportu. Radimo na školovanju i usavršavanju trenera za rad sa OSI. Onaj ko ih trenira mora imati više znanja i sposobnosti za rad sa OSI. Radimo i na uključivanju većeg broja žena u paraolimpijski sport”, kazao je Kovačić.

On je naglasio da paraolimpijski sport košta, ali da smatra to kao ulaganje, a ne trošak

“Sport OSI ima veliku vrijednost. Ne samo za rezultatski, već za integraciju OSI. Na žalost ta vrijednost često nije prepoznata na pravi način, ali je sve više prmjerea prepoznavanja od vrhnskih sportista”, rekao je Kovačić.

On je kazao da je nacionalni paraolimpijski komitet u Hrvatskoj zatražio izmjenu nekih propisa vezanih za sport OSI.

“Nije moguće biti vrhuski sportista i obavljati obaveze u školi ili na fakultetu, na poslu. Ukoliko se želi vrhunski rezultat onda se mora odraditi profesionalni trening, Mi nijesmo u situaciji da garantujemo nikome da će poslije karijere imati neka primanja. Moraju završiti škole, a tu smo dosta uspješni. Dosta naših sportista je završilo fakultete i počelo da radi. Uz te obaveze nastojaćemo da poboljšamo da reprezentativci imaju posebne pogodnosti”, kazao je Kovačić.

min sporta3

cok

ipc

 cges

epcg

pharmanova og

sport4everybody

TOYOTA

uniprom

rudnik uglja baner