srijeda, 01 februar 2017 23:12

Golbal reprezentacija za vikend u Ljubljani

Golbal reprezentacija Crne Gore učestvovaće na prvom turniru Srednjoevropske golbal lige, koji će u subotu i nedjelju biti odigran u Ljubljani, saopšteno je iz Paraolimpijskog komiteta.

Golbal je specijalizovana paraolimpijska disciplina za osobe sa teškoćama vida.

Na turniru će, osim crnogorske i selekcije domaćina, Slovenije, učestvovati i reprezentacije Italije, Rumunije i Mađarske.

Predsjednik Paraolimpijskog komiteta, Igor Tomić, kazao je da je velika čast za crnogorsku reprezentaciju što je dobila poziv za učešće u ligi sa tako jakim evropskim ekipama.

On je podsjetio da je Slovenija članica A divizije.

Prema njegovim riječima, poziv za učešćena turniru uslijedio je poslije jakog i dobro organizovanog međunarodnog turnira u Nikšiću, povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

"To nam govori da smo uspjeli za nepune tri godine da skrenemo pažnju kvalitetom razvoja golbala koji se igra u Crnoj Gori posebno zahvaljujući rezultatima ekipe Niksica čiji igrači čine gro reprezentacije. Posebno raduje što se radi o kolektivnom sportu i tipičnoj paraolimpijskoj disciplini", kazao je Tomić agenciji MINA.

Crna Gora će u subotu, prvog dana turnira, igrati sa Italijom i Rumunijom, dok će joj dan kasnije rivali biti Slovenija i Mađarska.

"Sljedeća četiri kola biće odigrana u martu u Italiji, a naredna četiri u Budimpešti. Nastup u ligi tog kvaliteta, uz već zakazane međunarodne turnire u Podgorici (mart), Zagrebu (april) i Sarajevu (maj), predstavljaće kvalitetnu pripremu za Evropsko prvenstvo C divizije koje očekuje našu reprezentaciju u moldavskom Kišinjevu od 4. do 11. septembra", kazao je Tomić.

Selektor Nikola Čurovic za nastup u Ljubljani pozvao je Gorana Macanovica, braću Marka i Nikolu Nikolića iz ekipe Nikšića i članove ekipe Sportsko-rekreativnog društva slijepih Podgorica, Veselina Vukovića i Mirnesa Ramovića.

Golbal je sportska igra sa zvučnom loptom namijenjena osobama oštećenog vida.

Igra se na parketu, a igralište je veličine odbojkaškog terena (9 x 18 metara).

Ekipu čine tri igrača, centar i dva krila, a igraju se dva poluvremena po 12 minuta.

Ukoliko ekipa povede rezultatom sa deset razlike utakmica se prekida i registruje tim rezultatom.

Igrači su u polju igrališta raspoređeni, svako ispred svog gola. Lopta se mora kotrljati, kako bi protivnička odbrana mogla procijeniti putanju lopte i spriječiti njen ulazak u gol.

min sporta3

cok

ipc

 cges

epcg

pharmanova og

sport4everybody

TOYOTA

uniprom

rudnik uglja baner