četvrtak, 19 januar 2023 12:41

Šahisti na Olimpijadi u Beoagradu

Beograd će od 29. januara do 5. februara biti domaćin prve šahovske Olimpijade za osobe sa invaliditetom, na kojoj će nastupiti i reprezentacija Crne Gore.

Crnogorski tim predvodiće zvanični prvak svijeta u kategoriji osoba sa oštećenjem vida, internacionalni majstor Predrag Nikač.

U ekipi su i Milan Ivanović, Radovan Damjanović, Radenko Lacmanović i Vera Jovanović.

Svi crnogorski reprezentativci su članovi Šahovskog kluba Zora, koji je poznat kao klub za koji dominantno nastupaju osobe sa oštećenjem vida.

Crnogorska reprezentacija trenutno zauzima 14. mjesto po startnom rejtingu od 24 prijavljene selekcije, a pred njima će biti veliki izazov na takmičenju.

Igraće se šest kola po švajcarskom sistemu.

Nikač je svjetsku titulu osvojio 2017. godine na Šahovskoj olimpijadi za slijepe i slabovide igrače u Ohridu, za rezultat ostvaren na prvoj tabli.

On je tada bio nepogrešiv i sa maksimalnim skorom došao do zlatne medalje.

Druga tabla crnogorskog tima Milan Ivanović, bio je član reprezentacije SR Jugoslavije koja je osvojila evropsko zlato početkom ovog vijeka.

Sigurno da naša reprezentacija, uz dokazano šahovsko znanje ostalih reprezentativaca, ima razloga za optimizam. Nadamo se da će naši reprezentativci ostvariti što bolji rezultat u Beogradu.

Organizator takmičenja je Svjetska šahovska asocijacija FIDE.

min sporta3

cok

ipc

 cges

epcg

pharmanova og

sport4everybody

TOYOTA

uniprom

rudnik uglja baner