utorak, 29 avgust 2017 17:10

Crna Gora od ponedjeljka na EP u Kišinjevu

Moldavski Kišinjev od 4. do 11. septembra biće domaćin Evropskog prvenstva (EP) - C divizije u golbalu, na kojem će prvi put nastupiti i reprezentacija Crne Gore, saopšteno je iz Paraolimpijskog komiteta.

Najavljeno je učešće 13 reprezentacija, podijeljenih u dvije grupe iz kojih će po četiri prvoplasirane izboriti četvrtfinale.

Prema propozicijama, najbolje tri selekcije izboriće plasman u više rang, odnosno B diviziju.

Crnogorska reprezentacija igraće u A grupi, u kojoj su još Portugal, Grčka, Italija, Francuska, Moldavija i Azerbejdžan.

U B grupi rivali su Danska, Rusija, Bugarska, Rumunija, Holandija i Hrvatska.

Crnogorski reprezentativac, Goran Macanović, kazao je da je optimista, navodeći da će Crna Gora u svom debiju na šampionatu Evrope imati težak zadatak.

"Sa nekim od reprezentacija smo imali prilike da se sretnemo na raznim međunarodnim turnirima. Vjerujem da, uprkos činjenici da su se sve reprezentacije dobro spremale, možemo postići odličan rezultat i izboriti najmanje polufinale, koje koje bi nam dalo priliku da se borimo za ulazak u B diviziju", kazao je Macanović agenciji MINA.

On je podsjetio da su u prethodnih dva mjeseca imali intenzivne pripreme tokom kojih su odigrali nekoliko utakmica sa reprezentacijama Slovenije i Velike Britanije, koje će krajem septembra učestvovati na EP A divizije.

"U tim mečevima ostvarili smo dvije ubjedljive pobjede protiv Velike Britanije, što nam je dalo elana i samopouzdanja da možemo ostvariti i pobjede nad većinom reprezentacija koje su na nivou C divizije. Neće biti lako ostvariti pobjede na EP, posebno što smo debitanti na velikim takmičenjima i što nemamo dovoljno iskustva", kazao je Macanović.

On je najavio da će Crnu Goru na EP, osim njega, predstavljati i Velizar Obradović, braća Marko i Nikola Nikolić, Veselin Vuković i Mirnes Ramović.

Predvodiće ih selektor Nikola Čurović, a u delegaciji će biti i Milo Kastratović, koji će biti logistička podrška i prevodilac.

Golbal je sportska igra sa zvučnom loptom namijenjena osobama oštećenog vida. Na programu je paraolimpijskih igara i jedan je od najpopularnijih sportova za osobe sa invaliditetom. Igra se na parketu, a igralište je veličine odbojkaškog terena (9 x 18 metara).

Ekipu čine tri igrača, centar i dva krila, a igraju se dva poluvremena po 12 minuta.

Ukoliko ekipa povede rezultatom sa deset razlike utakmica se prekida i registruje tim rezultatom.

Igrači su u polju igrališta raspoređeni, svako ispred svog gola.

Lopta se mora kotrljati, kako bi protivnička odbrana mogla procijeniti putanju lopte i spriječiti njen ulazak u gol.

Igrači golbala se orjentišu na više načina na terenu: napipavanjem gola iza sebe, napipavanjem kanapa zalijepljenih samoljepljivom trakom na pod terena i po zvuku zvončića u lopti.

Igrači nose poveze na očma, kao i štitnike za laktove, koljena i kukove.

Golbal se igra sa loptom težine 1,25 kg i prečnika 25 centimetara.

Lopta se upućje prema protivničoj ekipi potezom sličim bacanjem kugle u kuglanju, a ciljje da ona uđe u gol, koji je širok kao i teren – devet i visok 1,3 metra.

Lopta ne smije preletjeti sopstveni dio terena, odnosno liniju od šest metara od gol linije, već mora napraviti kontakt sa terenom prije te linije i nastaviti da se kotrlja ili skakuće prema protivničkoj ekipi.

Ne smije ni da odskače više od visine gola. Ukoliko se to desi dosuđuje se penal, što znači da igrač koji je napravio prekršaj, mora sam da brani cijelu širinu gola.

Za vrijeme utakmice, u sali mora biti tišina, kako bi igrači čuli zvuk zvončića u lopti.

Publika navija, kao i u tenisu, kada se igra prekine

min sporta3

cok

ipc

 cges

epcg

pharmanova og

sport4everybody

TOYOTA

uniprom

rudnik uglja baner