subota, 16 decembar 2023 10:29

Proglašeni najuspješniji u 2023.godini

Upravni odbor Paraolimpijskog komiteta, na sjednici u hotelu Voko, odlučio je da stonoteniser Filip Radović bude najuspješniji crnogorski paraolimpijac u 2023. godini. 
 
Radović je na Evropskom prvenstvu u Šefildu osvojio srebrnu medalju. 
 
Trenutno je drugi igrač na svjetskoj seniorskoj rang listi, u kategoriji S10, a ove godine na tri turnira - u Linjanu, Podgorici i Laškom, osvojio je  zlatne medalje.
 
Radović je u Šefildu osvojio četvrto pojedinačno evropsko odličje. 
 
Ima srebrnu medalju iz Helsingborga, kao i bronzane medalje osvojene u danskom Vejleu 2015. i Laškom 2017. godine. 
 
Sa Lukom Bakićem i Dejanom Bašanovićem osvojio je ekipnu bronzu iz Helsingborga, a nosilac je i do sada jedine paraolimpijske medalje za Crnu Goru, bronzane iz Tokija 2021. godine. 
 
Za najboljeg trenera proglašen je Vladimir Marić, koji je predvodio Radovića i Luku Bakića na Evropskom prvenstvu u Šefildu.
 
Najuspješniji mladi sportista, kao i prošle godine, je plivačica Iskra Dedivanović, koja je osvajala medalje na plivačkim mitinzima u Sarajevu, Podgorici i Zagrebu.
 
Na mitingu Svjetske serije u Linjanu popravila je lične rekorde na 50 i 100 metara prsno.
 
Najuspješnija ekipa je Košarkaški klub osoba sa invaliditetom Paramont, pobjednik Balkanske lige košarkaša u kolicima.
 
Podgorički košarkaši uspješnu sezonu kompletirali su četvrtim mjesto u  NLB ligi.
 
Spacijalno priznanje za vrhunsko sportsko dostignuće biće uručeno šahisti Predragu Nikaču, osvajaču srebrne medalje na Svjetskom pojedinačnom prvenstvu za osobe bez i sa smetnjama vida na Rodosu i zlatnnog odličja za rezultat ostvaren na prvoj tabli Paraolimpijade u Beogradu.
 
Upravni odbor je odlučio da priznanje za izuzetan sportski rezultat u 2023. godini dodijeli atletičarki Maji Rajković i Milanu Đinoviću.
 
Rajković je jedini crnogorski sportista, u paraolimpijskom i redovnom programu, sa normom za Igre u Parizu.
 
Ona je debi na Paraolimpijskim igrama obezbijedila osvajanjem četvrtog mjesta na Svjetskom prvenstvu u Parizu, u bacanju koplja u kategoriji F54 (bacanja iz specijalizovane stolice). . 
 
Rajković je u Parizu debitovala na Svjetskom prvenstvu, a u karijeri ima evropsku bronzu sa šampionata u Bidgošću 2021. godine.
 
Strijelac Milan Đinović nagrađen je priznanjem za izuzetan sportski rezultat.
 
On je u godini na izmaku u klasi SH1, u discplini vazdušna puška R1, četiri puta potvrdio minimalnu kvalifikacionu normu za Paraolimpijske igre u Parizu.
 
Bio je srebrni na Gran priju u Novom Sadu, 
sedmoplasirani na Gran priju u Hanoveru i peti na Svjetskom kupu u Osijeku.
 
Na Evropskom prvenstvu u Roterdamu imao je 12. rezultat u kvalifikacijama, u konkurenciji 29 strijelaca, od kojih je osam izborilo u finale.
 
Posebno priznanje za dostignuća u sportskoj karijeri - Paraolimpijska zvijezda, Upravni odbor dodijelio je atletičarki Marijani Goranović.
 
Dvostruka evropska vicešampionka i učesnica Paraolimpijskih igara 2012. u Londonu, 2016. u Rio de Žaneiru i 2021. godine u Tokiju najavila je da prestaje sa aktivnim bavljenjem sportom.
 
Priznanja će biti uručena  i Ministarstvu sporta i mladih, Sekretarijatu za sport Glavnog grada i sponzorima.
 
Svečana ceremonija proglašenja najboljih biće održana u 21. decembra u 11 sati, u podgoričkom hotelu Ramada.

min sporta3

cok

ipc

 cges

epcg

pharmanova og

sport4everybody

TOYOTA

uniprom

rudnik uglja baner